Program NEON

Program NEON je primarno preventivni program za zaščito otrok pred nasiljem in spolno zlorabo. Ponudi pozitiven način za obravnavo resnih in zahtevnih tem, kot sta nasilje in spolna zloraba otrok. Je del programa Varni brez nasilja in je nadgradnja programa CAP, ki ga v Vrtcu Škofja Loka izvajamo od leta 2014.

Osnovni cilj programa je krepiti varovalne dejavnike otrok, da bi se znali in zmogli ustrezno odzvati in da bi bili varni pred nasiljem ter zlorabo. Osnovne strategije programa so krepitev otrokove samozavesti, krepitev socialne mreže ter pridobivanje ustreznih informacij in veščin.

Program se izvede v sklopu štirih delavnic. Preko sproščenega pogovora in igre vlog otroke učimo kako prepoznavati in se ustrezno samozaščitno odzvati pri vrstniškem nasilju, nasilju neznane osebe ter spolne zlorabe s strani osebe, ki jo otrok pozna. Otroci spoznajo tri osnovne pravice, da so VARNI, MOČNI in SVOBODNI. Učimo jih veščine, s katerimi zaščitijo te pravice: reci ne, pojdi stran, kriči in povej nekomu od odraslih. Za več informacij o tem kako se lahko o neprijetnih stvareh pogovarjamo na varen in pozitiven način kliknite tukaj.

Baner nasmejane punčke z oranžnim ozadjem