Spoštovani starši,

dejstvo je, da ima vsak izmed nas v teh časih bližnjega zaradi katerega nas je strah. Sprašujemo se o ekonomski prihodnosti, ki nas čaka. Vsi potrebujemo čas, da poskušamo normalizirati stanje in realnost v kateri smo pristali. Mediji nas poplavljajo z informacijami o širjenju virusa. Že odrasli smo ob tem negotovi, kako pa te informacije dojemajo in sprejemajo naši najmlajši?

Zelo pomembno je, da se o virusu pogovorite z otroki.

  1. Za pogovor si vzemite čas in bodite ob tem mirni in sproščeni.
  2. Poizvedite kaj otrok že ve o virusu in preverite ali so njegova prepričanja pravilna. V kolikor otrok ne bo kazal interesa o daljši razpravi pogovor zaključite.
  3. Z otrokom bodite iskreni. Če vam otrok zastavi vprašanje in ne poznate odgovora mu to tudi povejte.
  4. Omogočite otroku, da spregovori o lastnih strahovih. Povsem naravno je, da otroka skrbi in se ukvarja z vprašanji kot so:”Ali bom tudi jaz zbolel? Kaj je to koronavirus? Kako zbolimo? Zakaj ne smem v vrtec? Zakaj se ne smem družiti s prijatelji?” Otroku povejte, da lahko zbolimo vsi in da bolezni še ne poznamo dobro. Ne prekrivajte informacij saj se bosta otrokova stiska in strah ob tem še večala. Podajajte mirne, iskrene in jasne odgovore. Otroku sporočite, da gre za obdobje, ki bo minilo.
  5. Otroku dajte občutek varnosti in kontrole. Sporočite mu, da se zdravstvene in druge strokovne službe trudijo, da zaščitijo in ohranijo naše zdravje.
  6. Otroka naučite kaj lahko sam naredi za to, da prepreči širjenje bolezni in okužbe. Skupaj si lahko ogledate posnetek tukaj.
  7. Informacije v zvezi z virusom se hitro spreminjajo zato preverite, da boste tudi sami imeli veljavne informacije: NIJZ in VLADA RS.

O virusu sta napisani tudi zgodbici: Pravljica o koronavirusu in Zgodba o koronavirusu.

Situacije, v katerih je prisotna negotovost lahko sprožijo tesnobo tako pri odraslih kot pri otrocih. Otroci se na takšne situacije odzivajo različno. Lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, tesnobni, lahko se umikajo ali še intenzivneje iščejo stik z odraslimi. Več o tem si preberite tukaj.

Da pa bodo dnevi, ki so pred vami mirni in stabilni vam priporočamo dnevno rutino. Ne glede na otrokovo starost je rutina tista, ki omogoča varnost ter hkrati pomirja. Zelo pomembno je, da imate doma rutino, ki je bila podobna navadnemu delovniku – vstajanje, umivanje, zajtrk, prostočasne dejavnosti, gibanje na prostem, kosilo, počitek in zopet gibanje na prostem. To otrokom predstavlja varnost, saj so dogodki predvidljivi.

Vzemite ta čas, ne le kot negotov ampak kot čas, ki vam je podarjen, da se lahko ponovno zbližate s svojimi najdražjimi. Vsi potrebujemo veliko razumevanja, tudi potrpljenja in medsebojne strpnosti, a vse te preizkušnje nas naredijo močnejše in še bolj povezane.

Srečno in ostanite zdravi!