Spoštovani starši,

Vlada je na svoji 30. redni seji (3. septembra) sprejela Odlok, ki določa obvezno nošenje mask ali druge zaščitne opreme v zaprtih prostorih, med katere spada tudi notranji vrtčevski prostor. Z Odlokom je določeno, da je potrebno v zaprtih javnih prostorih nositi maske oziroma druga zaščitna sredstva, če v njem med osebami ni ni mogoče zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje. V prostorih našega vrtca je predpisano razdaljo zaradi ozkih hodnikov težko zagotoviti, zato vas ponovno naprošam, da se dosledno držite vladnega ukrepa in ob vstopu v vrtec nosite masko.

Strokovne delavke in tudi nekateri starši mi sporočate, da se čutite ogrožene ker nekateri starši kljub večkratnim opozorilom ne upoštevajo vladnega Odloka. V izogib morebitnim tveganjem za okužbo, vas vse ponovno prosim, da spoštujete dogovorjena pravila.

Znano je, da je povsod po Sloveniji zaznan precejšen porast okužb in če lahko kaj storimo sami zato, da to preprečimo, naj bo to uporaba mask v skupnih prostorih vrtca. Maske je potrebno uporabljati tudi znotraj vseh drugih javnih objektov in trgovin, zato vrtčevskega prostora ne smatrajte kot drugorazrednega. Tudi v vrtcu so zaposleni, ki imajo rizično zdravstveno situacijo, so otroci, ki imajo šibkejše zdravje in so tudi starši, ki živijo v različnih okoljih z rizičnimi osebami.

Odgovornost vsakega posebej je, da spoštuje predpisane ukrepe.

Predlog Odloka določa tudi obvezno razkuževanje rok. Na podlagi Odloka in posledične zaostritve ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask in razkuževanja rok, so pristojni inšpektorji že pričeli z opravljanjem nadzora v skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih tudi v vrtcih. Kršiteljem Odloka bodo izrekali globe, ki znašajo od 400 do 4.000 eur.

Odlok posebej opredeljuje, da se za vzgojno-izobraževalne zavode glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To določilo Odloka se nanaša na strokovno delo odraslih z otroki in ne na gibanje znotraj vrtca.

Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za razumevanje in spoštovanje vladnega Odloka o nošenju mask znotraj vrtca.

Lepo vas pozdravljam,

Janja Bogataj, ravnateljica