Eko vrtec

Eko stojnica

V letošnjem letu smo se odločili, da bomo na novoletnem bazarju imeli tudi “Eko stojnico”. Skupaj z otroki in starši smo pripravili veliko zanimivih izdelkov. Uporabili smo zelišča, ki rastejo na vrtovih pred enotami vrtca. Izdelali smo dišeče vrečke s sivko, meliso in meto. Posušili smo zelišča za čaj in jabolka za suhe krhlje. Obrali smo meliso in izdelali melisin sirup. Strokovne delavke so sešile eko vrečke za umazana oblačila. Skupaj z otroki pa smo izdelali tudi marmelado in žajbljev sirup. Povpraševanje po izdelkih na “Eko stojnici” je bilo veliko, zato jo bomo v naslednjem šolskem letu zagotovo ponovili in  doprinesli še kakšno novost.

Izmenjevalnica oblačil in igrač

Cilj izmenjevalnice je poudarek ekološkega vidika, da oblačila krožijo med nami saj je to odgovorno tako do narave kot do soljudi. S tem neposredno vplivamo na zmanjšanje količine tekstilnih odpadkov in nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila. Izmenjevalnico bomo imeli v mesecu aprilu, ob dnevu zemlje.

Š olska VRTilnica

Vključeni smo v projekt šolska ekovrtilnica, preko katere bomo pridobili dodatne izkušnje za urejanje naših vrtov. V letošnjem letu smo bili na uvodnem izobraževanju, na katerem so nam predstavili kako bo projekt potekal. Odločili smo se, da bomo v ospredje dali novo enoto Kamnitnik, kjer se bo vrt v toplejših mesecih na novo vzpostavil. V visoke grede se bo spomladi posadilo zelišča in zelenjavo. Skupaj z otroki se bo naredil načrt kje bomo sadili in sejali ter nadalje  spremljali in opazovali rast pridelkov.

Očiščevalna akcija - skrb za okolje

V Ekoprogramskem svetu Vrtca Škofja Loka, smo se odločili, da v letošnjem letu pozornost namenimo ohranjanju čistega okolja oz. skrbi za okolje. V mesecu aprilu – ob dnevu zemlje, bomo pripravili očiščevalne akcije po enotah. Za otroke bomo pripravili bombažne rokavice za pobiranje odpadkov, dovolj vreč in pa zabavni program ob vrnitvi v vrtec.

Poleg očiščevalnih akcij, strokovne delavke otroke opozarjajo na pomembnost skrbi za okolje. Otroci so vključeni v grabljenje, kompostiranje, prekopavanje, sajenje in ohranjanje lesenih igralnih površin z barvanjem z zaščitno barvo.

Jeseni smo že poskrbeli za okolico vrtca. Z otroki smo pograbili listje na igriščih in ga dali v vreče, da sta ga hišnika lahko odpeljala v smeti. Skrbno urejamo vrtove pred enotami.  Jeseni smo opleli naše vrtičke, da se bo zemlja čez zimo spočila.

Naš vrtec – Eko vrtec

Vrtec Škofja Loka je s podpisom Eko listine v letu 2012 izpolnil vse zahteve za pridobitev certifikata in nosilca zelene zastave, ki jo podeli Evropsko združenje za okoljsko izobraževanje. Zelena zastava je za ustanovo viden certifikat za okoljsko varovanje, logotip eko vrtca pa lahko vrtec uporablja na svojih dokumentih in drugih tiskanih materialih..

Pridružili smo se veliki družini več kot 700 eko šol in vrtcev v Sloveniji, ki si prizadevamo udejanjiti vrednote trajnostnega razvoja. Pridobitev eko zastave in certifikata pomeni, da smo uspešno opravili vseh sedem korakov, ki jih nalaga metodologija projekta za pridobitev eko zastave. Certifikat moramo kot vrtec obnavljati vsako leto.

Ker se okoljsko opismenjevanje začne že zelo zgodaj, je skrb za varovanje okolja v našem vrtcu že dalj časa del vsakodnevnega kurikula. Problematika nas spodbuja, da na tem področju delujemo usklajeno, poglobljeno, inovativno ter da skupaj in vsak zase tudi kaj izboljšamo.

Namen naših dejavnosti je:

  • z dobrimi zgledi in vzgojo razširjati pri otrocih znanje o čistem in zdravem okolju,
  • usmerjati otroke k pogovoru o ekološki problematiki, opazovanju in iskanju primerov iz vsakdanjega življenja,
  • razvijati pozitiven odnos do okolja skozi neposreden stik z njimi in jim nuditi možnost, da aktivno posegajo v njegovo urejanje in ohranjanje,
  • razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov.

V letošnjem letu smo pozornost usmerili v skrb za okolje. Na novoletnem bazarju smo se redstavili z Eko stojnico. V mesecu aprilu pa bomo organizirali  izmenjevalnico oblačil in igrač ter očiščevalno akcijo po vseh enotah.

Velikost fonta